CODA-bestanden

Inleiding

CODA-bestanden bevatten gegevens over uw bank-dagafschriften in een nationale norm. U kunt deze online aanvragen bij uw bank. Onderstaand voorbeeld komt van de KBC site, en vraagt u om uw KBC kantoor te contacteren om uw online CODA-bestanden te kunnen ontvangen:

Eenmaal u zich hebt ingeschreven ontvangt u periodiek zulke tekstbestanden die u in Cafca kan importeren:

Het importeren van CODA-bestanden gebeurd in de module “Boekhoudkoppeling”:

Bovenaan, in het menu “Bestand”, vind u het menu item “CODA...”.:

Klik hierop, en het volgend scherm opent zich:

De module CODA

De module bevat een menu “Bestand” met de volgende items:

• BVB-standaarden

De CODA-bestanden bevatten een hoop codes (op welbepaalde plaatsen en met een vaste lengte) die vertaald worden aan de hand van de zogenaamde BVB-standaarden (Belgische Vereniging van Banken), om zo tot een leesbare vorm te komen. Een overzicht van alle codes vind u in het scherm dat zich opent. Deze standaarden kunnen per uitgebrachte versie wijzigen. Momenteel werken we met versie 2.3 van de BVB-standaarden.

Op het eerste tabblad vind u de algemene layout van een CODA-bestand opgedeeld in 11 delen:

Het tweede tabblad bevat de codes voor de soorten verrichtingen:

Het derde tabblad de Rubrieken waartoe een verrichting behoord:

Het laatste tabblad bevat de indeling van alle mogelijke gestructureerde en ongestructureerde mededelingen op een afschrift:

• Instellingen

In het menu “Instellingen” kunt u een vaste directory ingeven waar uw coda-bestanden zich bevinden:

Importeren, Selecteer het bestand dat u wilt Importeren

Om CODA-bestanden te Importeren kunt u ofwel op het menu-item “Importeren” klikken, ofwel op het menu-item “Selecteer het bestand dat u wilt Importeren”.

Bij de eerste optie zal de directory die u bij “Instellingen” hebt gekozen gescand worden, en alle gevonden tekstbestanden worden geimporteerd.

Bij de tweede optie kunt u zelf een CODA-bestand kiezen.

Afschriften Overzicht

De afschriften worden gegroepeerd per “Rekeninghouder”, dan per “Rekeningnr”. Klikt u op een dagafschriften-lijn, dan worden de details hiervan getoond in de onderste grid.

Klikt u vervolgens op een detaillijn, dan openen zich de details van een beweging:

Doorboeken Beweging

Indien het bedrag positief is dan kunt u deze beweging aftoetsen op een verkoopfactuur door op de knop “Betaling” te klikken. Er wordt naar facturen gezocht op klantnaam, OGM, datum en/of bedrag. Als er iets werd terug gevonden, toont onderstaande scherm alle facturen:

Selecteer een factuur en klik op de knop OK. Een betaling wordt aan de factuur toegevoegd.
Indien het bedrag negatief is word gezocht naar aankoopfacturen. Kiest u een aankoopfactuur dan verschijnt de lijst van bestelbonnen leverancier die gekoppeld werden aan de aankoopfactuur. Kiest u vervolgens een bestelbon, dan wordt een betaling aan deze bon toegevoegd:

De mededeling (OGM) van een factuur kunt u ingeven op de factuur zelf:

Selecteert u een factuur dan zal het bedrag van de beweging als Betaling op de factuur verschijnen:

Onderstaand scherm is een voorbeeld van een doorgeboekte beweging: